Työn vuoksi reissaaminen voi olla hanurista monessakin mielessä, mutta nyt on syynissä puhtaasti vapaa-ajanmatkailu. Milloin kannattaisi jättää matka sikseen ja pysyä kotona?
1. Kun matkan hinta ahdistaa
Miniminibudjetillakin voi hyvin reissata, mutta siinä tapauksessa asian kanssa on oltava sinut. Jos menee vaikkapa paratiisisaarelle, joka on ”suunniteltu” luksuslomalaisille, niin se paratiisimaisuus ei luultavasti löydy niistä keskitason hotelleista laisinkaan.
Matka vaatii aina rahaa, ja useimmiten se on jostain muusta asiasta pois. Jos reissussa päällimmäisenä ahdistaa rahanmeno ja miettii koko ajan, mitä kaikkea tarpeellista tai ”tarpeellista” milläkin summalla olisi saanut, olisi ehkä kannattanut jättää reissu, tai juuri se kohde, sikseen.
2. Kun ei oikeasti nauti matkailusta
Kaikki eivät nauti, mutta matkustavat silti; koska ystävät ja tutut ja naapurikin matkustavat, koska puoliso patistaa, koska on mahdollisuus matkustaa, koska niin vain kuuluu tehdä, ainakin kerran vuodessa, ellei muuten niin siksi, että Instagram ja Facebook ”vaativat” sitä. Vaikka ihan oikeasti olisi paljon mieluummin mökillä. Jos sydän ei ole mukana, on suurta hupia arvostella kaikkea: miten kotona on joka asia niin paljon paremmin. Sääkin on Suomessa parempi: siellä on vuoden ainoa helleviikko ja matkakohteessa sataa.
3. Kun potee matkailustaan lähinnä huonoa omaatuntoa
On ihan paikallaan miettiä välillä matkailun ilmastovaikutuksia ja kestävän matkailun periaatteita, ja vielä parempi, jos miettiminen vaikuttaa positiivisella tavalla omaan toimintaan. Mutta silloin, kun ahdistuu ahdistumista päästyään vaikkapa omasta hiilijalanjäljestään ja samalla kuitenkin jatkaa matkailutottumuksiaan entiseen malliin, kärsii vain matkailun ilo. Ja siinä sivussa aika tavalla myös toisten ilo, koska ahdistunut saa muutkin ahdistumaan.
4. Kun reissaa liikaa
Pitkät reissut ovat monessa mielessä aivan mahtavia, mutta on niissä huonoakin. Ennemmin tai myöhemmin tulee stoppi, turtuu kaikkeen, mitä näkee ja kokee. Lopulta ei enää kiinnosta nähdä eikä kokea mitään. Kaikki torit, temppelit ja rannat näyttävät samanlaisilta. Tulee tunne, että maailma on nähty, vaikkei olekaan.
5. Kun matkailu stressaa enemmän kuin antaa
Pieni hermoilu ja vastoinkäymiset kuuluvat matkailuun, ja elämään. Matkailu on monesti juuri niin stressaavaa, tai palkitsevaa, kuin miksi sen itselleen tekee. Mutta joskus ei vaan jaksa – esimerkiksi sulloa lapsikatrastaan kaukolennolle. Jos reissun päälläkin päällimmäisenä tunteena on stressi, kannattaisi ehkä tehdä jotain toisin, tai jättää kokonaan tekemättä.
6. Kun onnellisuudesta tulee matkalla pakko
Matka on vähän kuin joulu. Sen pitää olla täydellinen. Ja ellei ihan täydellinen, niin ainakin pitää olla iloinen ja onnellinen. Varsinkin, jos matkoja mahtuu vuoteen vain yksi tai kaksi, odotukset voivat olla suhteettoman korkealla ja täysin epärealistiset. Mitä epätoivoisemmin huippufiilistä koko ajan tavoittelee, sitä helpommin se karkaa.
Ps. Moni matka on täynnä pieniä kriisejä. Ainakin minulla. Voit lukea niistä täältä.