Mitä enemmän matkailen, sitä enemmän mokailen. Näitä virheitä kannattaisi silti vältellä.
Moka 1: Ahneus
Kesällä lentokoneessa istui vieressäni uusiseelantilainen nuori nainen, joka oli seitsemän viikon Euroopan kiertueella. Joka toinen tai kolmas päivä oli lento uuteen kohteeseen. Kuuntelin mielenkiinnolla (ja järkyttyneenä) hänen piipahduksistaan. Kolmannes reissusta oli takana, hän oli rättipoikki ja hirveässä flunssassa. Toivotin tsemppiä ja kehotin olla tekemättä pari päivää juuri mitään. Tuskin uskoi.
Ihan tuollaiseen tahtiin sekä maa- ja nähtävyysahneuteen en ole itse koskaan yltänyt, mutta silti sen verran kiivaaseen vauhtiin, että koko homma on alkanut tökkiä. Fiksu huilisi jo vähän ennen kuin alkaa tuntua siltä, että mikään ei enää hetkauta ja edellispäivänkin elämykset unohtuvat. Lasten kanssa reissatessa on ollut pakko opetella hidastamaan. Opettelen sitä yhä.
Moka 2: Oman budjetin yliarvioiminen
Tulee heti mieleen Norja, opiskeluaikoina. Lentolippu oli halpa, lentopisteillä hankittu. Perillä rahat riittivät niukin naukin telttailuun ja itse kokattuihin karunpuoleisiin murkinoihin, mutta ei mihinkään ekstraan, kuten julmetun kalliiseen take-away pizzaan. Viimeksi kirpaisi automatka Australiassa. Tuskin koskaan haluan/uskallan ynnätä sen reissun kuluja yhteen.
Huomattavasti mukavampaa ja antoisempaa on reissata paikoissa, jossa ei ahdistu aivan jokaisella lompakon aukaisulla. Ja jossa on varaa myös tehdä jotain.
Moka 3: Epärealistiset odotukset
Niitä on takuulla ollut, montakin kertaa. Monesti on vaikea asettaa odotuksiaan juuri ideaaliselle tasolle: sopivan korkealle, jotta innostuu. Mutta tarpeeksi matalalle, jotta pettymisen sijaan yllättyykin positiivisesti. Ylisuuret odotukset pilaavat ihan minkä tahansa paikan, sen upeudesta viis.
Moka 4: Pistää mukavuuden tyylikkyyden edelle (aina)
Ei pidä käsittää väärin – noin periaatteessa ja yleistasolla en koe tätä kovin hälyttäväksi mokaksi. Itse laitan 365 päivää vuodessa mukavuuden tyylikkyyden edelle, mutta rajansa kaikella. Joskus takavuosina Kaakkois-Aasiassa reissatessa en vielä tuntenut mitään rajoja, vaan kiersin sekä viidakot että hienot ostoskeskukset samoissa haisevissa urheilusandaalinrohjoissa, lököhousuissa ja pikapesuloiden haalistamissa t-paidoissa. ”Tyylin” taustalla oli osittain ajatus siitä, että kun näyttää tarpeeksi nukkavierulta, kukaan ei edes harkitsisi pölliä mitään. Eikä lähestyä.
Moka 5: Tekee laukusta kivireen
Osasin pakata todella kevyesti parikymppisenä, jolloin pohdin jokaisen sukkaparin ja huulirasvan välttämättömyyttä. Mutta enää en osaa. Nykyään syytän muun muassa lapsia (turhaan, mutta kumminkin) sekä uskomatonta määrää kaikenlaista kamerahärpäkettä ja muuta elektroniikkaromua, jotka painavat repuissa kuin kasa kiviä.
Kevyesti pakkaamalla säästäisi aikaa, hermoja, kroppaa ja monilla lennoilla selvää rahaa, sekä hotellihuoneessa myös tilaa. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen on ajatuksena mahtava, mutta tällä hetkellä en näe siihen minkäänlaista mahdollisuutta.
Moka 6: Törsää yli 10 euroa matkamuistoihin
Onko tämä sinusta moka? Minusta ei. Tämän mokan logiikka on tietysti se, että rahat on viisaampi käyttää elämyksiin kuin materiaan ja että paras matkamuisto on itse matka – mistä olen ihan samaa mieltä. Mutta toisaalta silloin harvoin kun ostan jotain matkalta, se saa vähän maksaa. Sen pitää olla sellaista, jonka voin kotona nostaa seinälle tai muuten esille – enkä kyllästy siihen vuodessa, viidessä enkä mieluiten koskaan. Kaikki halpa krääsä päätyy vain roskiin.
Moka 7: Ei matkusta, koska ei löydä sopivaa matkaseuraa
Soolomatkailu on palkitsevaa omalla tavallaan. Se on vähän jännittävämpää kuin kimpassa matkailu, mutta saapahan mennä ihan oman päänsä mukaan. Kannattaa kokeilla, ainakin kerran. Lue soolomatkailusta lisää täältä.
Moka 8: Tuhlaa ylettömästi aikaa kuvaamiseen
… ja unohtaa nauttia näkemästään. Välillä ihmettelen suuresti ihmisiä, jotka katselevat maisemia, nähtävyyksiä, auringonlaskua, mitä tahansa ainoastaan kameran linssin tai puhelimen kautta, ilman että oikeastaan edes näkevät mitä näkevät. Sitten huomaan, mitä itse teen: kirjoitan – muistiinpanoja aina ja kaikkialla. Toki koetan oikein kovastikin keskittyä hetkeen, jotta voin mahdollisimman tarkasti pukea sanoiksi sen mitä näen, koen, kuulen, tunnen, haistan ja maistan. Mutta monesti se nauttiminen siinä unohtuu.
Moka 9: Matkailee yhdessä massojen kanssa
Huippusesonkina on kallista ja paikat täynnä. Kaikkihan sen tietävät. Mutta joskus ei vaan ole vaihtoehtoja – mieluummin matkailen silloin, kun jätän kokonaan matkailematta. Esimerkiksi Välimeren seutu ei ole minusta suinkaan parhaimmillaan heinä-elokuussa, mutta viime vuosina olen silti reissaillut siellä juuri silloin. Majoitus on löytynyt, kun sen on varannut todella aikaisin. Vuokra-autolla on päässyt tarvittaessa muita matkailijoita pakoon. Ja kun on herännyt aikaisin, on saanut rannat ja kujat itselleen.
Moka 10: Ajattelee, ettei ole varaa matkustaa lainkaan
Haa – valehtelin otsikossa. Tätä mokaa en ole tehnyt koskaan. Olen joskus säästänyt matkarahoja opintotuista, pulloja keräilemällä ja mainoslehtisiä jakelemalla. Väittäisin, että aika harva suomalainen ei pysty lainkaan matkustamaan, jos sitä todella haluaa. Valintoja, valintoja….
Ps. Matkamokia voisi luetella sivutolkulla. Mitä sinulle tulee heti mieleesi?
Pss. Joskus töppäilyt ovat pieniä ja hetkellisiä – ja jäävät mahdollisesti yhteen kertaan. Lue tästä Top 8 matkamunauksistani.
Postauksen kuvat ovat Myanmarin Baganista.