Eihän sen nyt pitäisi olla niin vaikea juttu. Mutta kun se on.
Lentokoneiden matkustamoon koetetaan viedä kaikenlaista, autonrenkaista porakoneisiin. Ihan hiljattain uutisoitiin eräästä nuoresta yhdysvaltalaisnaisesta, joka yritti päästä turvatarkastuksen läpi mukanaan toisen maailmansodan aikainen räjähde – se oli matkamuistoksi tarkoitettu löytö Itävallan Alpeilla tehdystä patikkamatkasta.
Mutta ei tarvitse keksiä mitään niin kovin outoa ja extremeä. Ihan tavallistenkin esineiden ja asioiden kanssa iskee aina välillä epäilys: saako tätä ottaa mukaan ja mihin se pitää pakata? Kokosin perussäännöt:
1. Nesteet ja elintarvikkeet
Matkustamoon saa viedä nesteitä korkeintaan 100 ml pakkauksissa, ja kaikkien pakkausten on mahduttava yhteen litran vetoiseen muovipussiin. Tosi helppo ja selkeä ohje! Eikä muuten ole.
Minä olen esimerkiksi koettanut viedä käsimatkatavaroissa purkin viiliä. Miten niin se on muka nestettä?
Nesteiksi luokitellaan tässä yhteydessä myös kaikki hyytelömäiset, sosemaiset ja vaahtomaiset ruoat, sekä tahnat, säilykkeet ja ylipäätään kaikki, mitä voi edes teoriassa levittää. Rahkat ja porkkanalaatikot ovat siis kiellettyjä, samoin monet pakasteet ja jopa täytekakku.
Poikkeuksena ovat lentomatkan aikana tarvittavat vauvanruuat ja -juomat sekä erikoisruovalioon liittyvät nesteet. Myös mitä tahansa reseptilääkkeitä saa ottaa mukaan koko lennolla tarvittavan määrän, mutta resepti on oltava mukana.
Kaikki tax free -tuotteet ovat ok, kunha pitää ne avaamattomina sinetöidyssä pussissa.
2. Kosmetiikka ja aerosolit
Vasta muutama viikko sitten älysin, että huulirasvapuikkokin luokitellaan nesteeksi. Tietysti, sitähän voi levittää. Miltei kaikki kosmetiikka kuuluu tunkea siihen litran vetoiseen pussiin, ripsari myös. Aerosoliin pätee sama sääntö: 100 ml pikkupullon voi ottaa matkustamoon, isompaa ei (eikä ruumaankaan saa pakata yli 500 ml vetoista putiloa).
3. Elektroniikka
Reppuni painaa matkoilla kuin kivireki, koska siellä on iso läjä elektroniikkaa kameroista tietokoneeseen ja tabletista puhelimeen. Yleensä kaikki elektroniset laitteet, joissa on litium-akku suositellaan kuljetettavaksi käsimatkatavaroissa, mutta poikkeuksiakin on (siksi kannattaisi aina lukaista kunkin lentoyhtiön päivitetyt ohjeistukset, jotka saattavat vaihdella myös eri kohteisiin).
Myös paristot, akut ja varavirtalähteet on laitettava käsimatkatavaroihin. (Huom. oikein isoja akkuja saa viedä vain rajallisesti. Esimerkiksi Finnair ei salli koneeseen yli 100 wattitunnin varavirtalähteitä ilman etukäteen pyydettyä lupaa.)
4. Terävät esineet
Terävät esineet kuuluvat ruumaan. Siis esimerkiksi veitset, sakset, korkkiruuvit, pinsetit ja monesti myös luistimet. Pienet kynsisakset (joiden terän pituus on korkeintaan 6 cm) ovat käsimatkatavaroissa yleensä sallittuja, samoin muoviset ja puiset sukkapuikot, mutta metallipuikot eivät.
Entä parta- tai ihokarvahöylä? Käsimatkatavaroissa on lupa kuljettaa vaihtopäitä, joissa metalliterä on kiinteästi muovipäässä kiinni.
5. Tulitikut ja tupakansytyttimet
Niitä ei saa pakata mihinkään laukkuun, mutta yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen saa yleensä ottaa taskuun, USA:n lennoilla ei sitäkään. Sähkötupakka kuuluu käsimatkatavaroihin. Kokonaan kiellettyjä ovat myös kaikki helposti syttyvät, myrkylliset tai syövyttävät aineet.
+ Muut
Urheilu-, kalastus-, retkeily- ja metsästystarvikkeet kuuluvat ruumaa. Esimerkiksi tennismailaa ei saa ottaa matkustamoon.
Kaikki arvokas ja vaikeasti korvattava kannattaa luonnollisesti pakata käsimatkatavaroihin, mutta lähinnä siksi, että ne eivät rikkoudu tai katoa.
Huom! Lentoyhtiöiden säännökset ja pakkausohjeet voivat vaihdella yksittäisten tavaroiden kohdalla, joten ne kannattaa aina vielä tsekata.
Ps. Tiedätkö, mitä kehollemme tapahtuu lennon aikana? Voit lukea siitä tästä. Entäpä ovatko pitkät lennot sinusta kamalia – minä rakastan pitkiä lentoja! Täältä selviää, miksi.
Ps. Osa postauksen kuvista on unsplash.com:sta.