Singaporen moderni metropoli ja uhkean vehreä trooppinen saarivaltio on mainettaan monipuolisempi ja kiehtovampi. Se on eksoottinen, mutta helppo ja turvallinen. Se sopii kulinaristille, shoppailijalle ja miellyttävästä aasialaisesta suurkaupungista haaveilevalle.
Singaporea on pitkään kutsuttu puutarhakaupungiksi puutarhamaisesti suitun vehreytensä vuoksi – nykyään osuvampi luonnehdinta on kaupunki puutarhan sisällä. Singapore on todella vihreä ja vehreä. Puolet saaren pinta-alasta on jonkinlaista viheraluetta.
Puistot ovat myös Singaporen hienoimpia nähtävyyksiä. Uusin ja kuuluisin houkutin on omaperäinen ja futuristinen kasvitieteellinen puutarha, Gardens by the Bay – siitä voit lukea lisää täältä.
Mutta kiehtova ja viihtyisä puisto on myös perinteisempi kasvitieteellinen puutarha, Singapore Botanic Gardens. Se on Unescon maailmanperintökohde ja perustettu jo 1860-luvulla. Se on mitä mukavin paikka ihailla Singaporen uhkeaa kasvillisuutta.
Vehreä alue on valtava, hyvin pidetty ja ilmainen, sekä kaikin puolin miellyttävä varjoisine puistokatuineen ja lenkkipolkuineen, kilpikonnalampineen ja pikniknurmineen sekä lasten leikkipaikkoineen. Uutuutena on helppokulkuinen Learning Forest -metsäreitti. Puistosta löytyy myös hieno orkideapuutarha, jonne maksaa muutaman euron.
www.nparks.gov.sg/sbg (Singapore Botanic Gardens)
www.gardensbythebay.com.sg (Gardens by the Bay)
Ruoka on singaporelaisten suurin rakkaus. Singaporelainen ei koskaan jätä yhtään päivän viidestä ateriasta väliin, niin he ainakin itse väittävät. Kotona ei kokkailla, joten ravintoloita, kahviloita, leipomoita ja pikkupurtavaa myyviä kojuja on joka puolella.
Maan ruokakulttuuri on kirjava. Muun muassa Intiasta, Kiinasta ja Malesiasta saapuneet asukkaat ovat tuoneet mukanaan reseptinsä, joita on mukailtu ja sekoiteltu luovasti keskenään. Saarivaltiolla on ihan omiakin ruokia.
Singaporen kansallisruokaa on chilli crab. Sakeassa, makeantulisessa chili-tomaattikastikeessa tarjoiltava rapu on herkkua, joskin todella sottaista syötävää – sormia saa, tai siis pitää, nuolla ahkeraan, mutta se on ihan ok.
Hyviä ovat myös black pepper prawns, mustapippurilla maustetut katkaravut.
Laksaakin kannattaa maistaa. Kookosmaidolla pehmennettyyn sopivan tuliseen nuudelikeittoon tulee esimerkiksi mungopapuja, tofua ja kalapyöryköitä, katkarapuja, keitettyä kananmunaa ja tuoretta korianteria.
Singaporelaisessa porkkanakakulla (carrot cake) ei ole mitään tekemistä porkkanan kanssa. Aavistuksen munakasta muistuttava paistos sisältää muun muassa kananmunaa, riisijauhoa ja retiisiä (jota paikalliset kutsuvat valkoiseksi porkkanaksi). Se kastetaan tymäkkään chilitahnaan eli sambaliin.
Kuva: Singapore Tourism Board
Singaporessa, jos missä, kannattaa pistellä poskeensa ns. katuruokaa. Varsinaisia aasialaisia katukeittiöitä Singaporessa ei tosin ole, vaan niiden sijasta on katettujen ruokakojujen keskittymiä, hawker centre, joita on ympäri kaupunkia.
Yksi miellyttävimmistä on Lau Pa Sat, joka tunnetaan myös nimellä Telok Ayer Market. Se avattiin jo 1800-luvulla. Kolonialistinen rakennus on maamerkki ja sijaitsee bisneskaupunginosan sydämessä, osoitteessa Raffles Quay 18.
Kymmenissä kojuissa on hyvä valikoima singaporelaisia ja lähimaiden erikoisuuksia. Hinnat ovat huokeita, annoksen katkarapunuudeleita saa reilulla kolmella eurolla. Paras tunnelma on illalla, kun ulkogrillit sytytetään ja pöydät levitetään kadulle.
Chinatownissakin on paljon ruokakojuja. Smith-kadulla voi maistella kaakkoisaasialaista katuruokaa mukavissa puitteissa. Pari astetta paikallisempi, ja huokeampi, kokemus on mennä Maxwell Food Centreen, katetulle ruokatorille. Tori sijaitsee Maxwell ja South Bridge Road -katujen kulmauksessa.
Myös jokaisesta ostoskeskuksesta löytyy Food court -ruokaosasto tai kerros, jossa on tavallisesti sekä ravintoloita, pikaruokapaikkoja että huokeita ruokakojuja.
Singapore on monien kansallisuuksien ja erityylisten alueiden kaupunki – ja Chinatown on yksi erottuvimmista kaupunginosista. Siellä on eri uskontojen temppeleitä (kuten maan vanhin hindutemppeli Sri Mariamman), historiasta kertova Chinatown Heritage Centre sekä kirkkain värein maalattuja, koristeellisia ja huolella entisöityjä kauppiastaloja.
Turisteja riittää, mutta myös kauppoja, ravintoloita ja baareja. Erityisen vilkasta, ja toisaalta myös tunnelmallista, on illalla katumarkkinoineen, ruokakojuineen ja pään yllä riippuvine kangaslyhtyineen.
Omaperäinen kaupunginosa on myös Little India. Pikku-Intia on toki kesy versio oikeasta Intiasta, mutta siellä pääsee tunnelmaan; kaduille levittyvissä puodeissa myydään värikkäitä intialaisia kankaita ja vaatteita, pukukoruja ja sandaaleita sekä temppeleihin vietäviä kukkia. Suitsukkeet ja mausteet tuoksuvat, Bollywood-musiikki soi. Alueella on myös hyviä, huokeita ruokapaikkoja.
Jos haluat nähdä omintakeisen ostos”paratiisin”, poikkea 24 h auki olevaan Mustafa Centreen. Ostoskompleksissa myydään muun muassa kultakoruja ja kelloja, tekstiileitä ja elintarvikkeita edullisesti. Syed Alwi Road 145.
Kuva: Singapore Tourism Board
Singapore on komeimmillaan iltavaloissa, ja varsinkin Marina Bay -merenlahden, joen ja bisneskeskustan ympäristössä. Upeista urbaaneista metropolinäkymistä on mukava nauttia ulkoilmabaarista.
Jos korkeat paikat ahdistavat, Southbridge on hyvä valinta. Viidennen kerroksen kattobaarissa on hillityn aikuismainen ja rauhallinen tunnelma. Pöydistä on kauniit maisemat vieressä virtaavalle joelle ja pilvenpiirtäjiin. Osoite on Boat Quay 80, mutta sisäänkäynti on piilossa takakujalla, jonne käännytään South Bridge roadilta.
Jos sen sijaan haluat mahdollisimman korkealle, kannattaa suunnata 63. kerroksessa olevaan 1 Altitudeen – se on maailman korkeimmalla sijaitseva ulkoilmabaari sekä Singaporen suosituimpia paikkoja fiilistellä auringonlaskulla ja myöhemmin bilettää.
Miltei yhtä korkealla on Marina Bay Sands -hotellin SkyBar, josta saa ihailla Singaporen silhuettia vähän toisesta suunnasta.
www.marinabaysands.com/restaurants/modern-asian/ce-la-vi.html
Singaporelaisten intohimo numero kaksi on shoppailu (ykkösenä on syöminen). Se on monen paikallisen tärkein ajanviete. Ydinkeskustan ostosbulevardi, Orchard Road, on paitsi ostoskeskusten paratiisi, myös mainio paikka katsella kaupunkilaisia mielipuuhassaan.
Kadulla on lähes 30 isoa ostoskeskusta, joista löytyy kansainvälisiä ja paikallisia merkkejä, ketjuja ja tavarataloja, kuten singaporelaiset Robinsons ja Tangs.
Suuria ostoskeskuksia on toki muuallakin. Tämän hetken suurin on monipuolinen VivoCity, joka sijaitsee vastapäätä Sentosan saarta. Harbourfront Walk 1. www.vivocity.com.sg
Mukava vaihtoehto ostoskeskuksille on arabikorttelien ytimessä sijaitseva hipsterien suosikkikuja, Haji Lane. Kirkkain värein maalatut vanhat pientalot on muutettu ihastuttaviksi puodeiksi, kahviloiksi ja ruokapaikoiksi. Kaupoissa myydään valtavirrasta poikkeavaa sisustustavaraa, vaatteita ja asusteita.
Kuva: Singapore Tourism Board
Sentosa on hauska kohde varsinkin lasten kanssa – siellä pääsee ranta- ja huvipuistolomalle.
Saari on yhdistetty Singaporen pääsaareen pengertiellä, ja perille pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla, tai vaikka köysiradalla. Huvittelu- ja puuhamahdollisuudet ovat uskomattomat. Sentosalla on muun maussa iso upea akvaario, vesipuisto ja Universal Studios -huvipuisto. Siellä voi golfata, surffata altaassa keinotekoisilla aalloilla tai nauttia spa-hoidoista, ja paljon muuta.
Vaikka monet huvit ovat kalliita, saaren kolmella keinotekoiselle, mutta ihan kelpo hiekkarannalla voi lekotella ilmaiseksi. Jotkut menevät uimaankin, mutta sitä kannattaa harkita; meri Singaporen edustalla on aina täynnä rahtilaivoja.
Parhaiten rantaloman tunnelmaan pääsee, kun yöpyy Sentosalla mukavassa uima-allashotellissa.
Kuva: Singapore Tourism Board
Hieman keskustan sivussa oleva vehreä Dempsey Hillin alue on Singaporen hipsterien ja expatien suosikkialueita. Vehreällä alueella on useita trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita, ja muutamia putiikkeja.
Yksi suosituimmista ravintoloista on kasvihuonetta muistuttava Open Farm Community. Lasisinien takana rehottavat tropiikin kasvit. Tarjolla on huolella valmistettua, eurooppalaistyylisiä liha-, kala-, kasvis- ja pastaruokia aasialaisella twistillä. Osa vihanneksista ja yrtit saadaan omasta puutarhasta.
Minden Road 130, www.openfarmcommunity.com
Kahviloista mukavimpia on rennontyylikäs PS.Cafe. Erityisen suosittu se on viikonloppuisin brunssiaikaan – mene ajoissa, tai päädyt jonoon. Lounaaksi on tarjolla muun muassa pasta-annoksia, salaatteja ja leipiä.
Harding Road 28B. www.pscafe.com
Kuva: Singapore Tourism Board
Tuumitpa eläintarhoista mitä tahansa, Singaporen eläintarhalle kannattaa antaa mahdollisuus. Se on valittu yhdeksi maailman parhaista – ja on oikeasti hieno. Tekojärven rannalla levittyvä alue on valtava ja sademetsämäisen vehreä. Monilla eläimillä on niin reilun kokoiset aitaukset, että niitä ei aina ole helppo havaita. Osa on kaltereiden sijasta vallihautojen takana ja toiset saavat kulkea vapaina.
Eläintarhassa näkee muun muassa orankeja, nenäapinoita, valkoisia tiikereitä ja kääpiövirtahepoja.
Alue on niin suuri, että siellä voi hyvin viettää miltei koko päivän.
Jos virtaa riittää, voi käyntiin yhdistää myös eläintarhan vieressä olevan Night Safarin, joka avataan vasta pimeän tullen. Yöeläimiä bongaillaan, tai ainakin koetetaan bongailla, polkuja kävellen ja minijunan kyydistä. Elämys on pelkkä pimeä sademetsäluonto mystisine äänineen.
Uudempi lisä on River Safari, eläintarhan ja akvaarion sekoitus.
Jokaiseen puistoon on oma sisäänpääsymaksunsa, myös yhteislippuja myydään.
Maisemallisesti Singaporen hienoin kävelyreitti lähtee Marina Bayn uudesta kaupunginosasta ja seurailee ensin merenlahtea ja sitten jokea. Juuri näiltä nurkilta kaupunkivaltio sai aikoinaan alkunsa. Arkkitehtuuri on näyttävä sekoitus moderneja luomuksia, bisneskaupunginosan pilvenpiirtäjiä ja siirtomaa-ajan rakennuksia.
Samoja näkymiä voi katsella myös veneen kyydistä, 40 minuutin risteilyllä.
Seutu on kaupungin suosituimpia illanviettoalueita monine ravintoloineen ja baareineen. Jos Boat Quayn ja Clarke Quayn meno tuntuu liian hälyisältä, meluiselta ja hyökkäävältä, kannattaa astella reippaasti joenvartta pitkin eteenpäin. Rauhallisen ja tunnelmallisen Robertson Quayn ravintoloissa on huomattavasti intiimimpi ilmapiiri.
Päiväntasaajalla sijaitsevassa Singaporessa on trooppinen ilmasto. Aina on kuumaa, kosteaa ja hikistä. Päivälämpötila on 30 asteen tuntumassa ympäri vuoden ja rankat sadekuurot ovat tavallisia. Sateisinta on yleensä marras-joulukuussa.
Singapore on kallis naapurimaihinsa verrattuna, mutta edullisempi kuin Suomi. Ruokatoreilla ja -keskuksissa saa aterian muutamalla eurolla, ravintolat ovat selvästi hintavampia.
Majoitusta on joka budjetille – hostellien parinkympin petipaikasta lähtien. Kahden hengen huone keskihintaisessa hotellissa maksaa noin 90–150 euroa yöltä. Sisäänpääsymaksut ovat kalliita, samoin alkoholijuomat.
Finnair lentää Singaporeen, mutta vaihtolennot (kuten Qatar Airwaysilla Dohan kautta) ovat usein huokeampia.
Lentokentältä keskustaan pääsee kätevimmin taksilla, joka maksaa noin 13–26 e. Matka kestää puolisen tuntia ilman ruuhkia. Shuttle-bussi vie hotelliin asti, noin 6 e. Metrolla pääsee yhdellä vaihdolla, bussi 36 on hitaampi. Lippu maksaa noin 1,6 e.
· Singaporeen ei tarvita viisumia.
· Julkinen liikenne toimii loistavasti ja sen käyttö on edullista. Metro on bussia näppärämpi. Helpoin ja halvin tapa maksaa metrossa ja busseissa on käyttää ladattavaa EZ-link cardia, jonka voi ostaa metroasemalta. Busseissa voi maksaa myös kolikoilla ja metrossa ostaa kertalipun. Hinta määräytyy matkan pituuden mukaan.
· Takseissa on mittarit ja ne ovat melko edullisia. Myös kävellen on helppo kulkea paikasta toiseen.
· Singaporeen voi matkustaa koska tahansa. Maa sijaitsee päiväntasaajalla, ja sää on trooppinen; asteita on aina noin 30. Sadekuurot ovat yleisiä, sateisinta on marras- ja joulukuussa.
Pysy mukana kyydissä!
Seuraa Explorasia Facebookissa - helpoin tapa päästä lomafiilikseen.