Thaimaan kakkoskaupunki on rento ja upea. Se on historiallisten temppeleiden kullankimallusta, toreja, markkinoita ja leppoisaa thaitunnelmaa. Joten mitäpä, jos lennähtäisit vaihteeksi pohjoiseen?
Mikä ihmeen Chiang Mai?
Thaimaan kakkoskaupunki Chiang Mai on ihan toista kuin pääkaupunki Bangkok: reippaasti pienempi sekä sata kertaa säyseämpi ja väljempi – eli matkailijalle huomattavasti helpompi ja hallittavampi. Siellä on helppo kulkea kävellen, tai polkupyörällä. Kaupunki on kaakkoisaasialaisittain jopa selkeä. Historiallista, neliskanttisen muotoista vanhaa osaa rajaavat vallihaudat ja vielä osittain pystyssä olevat muurit. Ympärille on kasvanut hajanaisempi, ahtaampi ja yhä modernimmaksi muuttuva nykyalue kauppoineen, ravintoloineen, markkinoineen ja moponpärinöineen. Yleistunnelma on säilynyt mukavan perinteikkäänä.
Mitä erikoista?
Komeat buddhalaistemppelit, joita on kaikkialla – yli sata, sanotaan. Monet ovat peräisin burmalaisvallan ajalta 1500-luvulta, ja valtavan koristeellisia. Auringonsäteet leikittelevät pyhättöjen värikkäillä lasimosaiikkipaloilla ja puukaiverrusten kultauksissa.
Jos jostain syystä perehdyt vain yhteen, sen on syytä olla se kaikista kaunein, Wat Phra That Doi Suthep. Temppeli lymyää kaupungin takana kohoavalla vehreällä, pyhällä vuorella.
Pihamaalle johtaa kolmensadan askelman lohikäärmeportaikko, ja perillä silmät kutistuvat viiruiksi; keskustornin kultainen välke häikäisee, vaikka taivas olisi sadekuuron jäljiltä syvän harmaa. Aluetta kiertävä pylväskäytävä on koristeltu seinämaalauksin ja temppelirakennukset kymmenin Buddhan patsain.
Väkeä on aina, välillä ruuhkaksi asti, mutta tunnelma on silti ihmeen rauhoittava. Alttarien luona tuoksuvat tuoreet kukat ja sakeasti savuttavat suitsuketikut, ja temppelin räystäissä kilisevät tuulikellot.
Näe myös nämä:
-Wat Phra Singh on ehkä keskustan kaunein temppeli. Lehtikullalla maalattujen puukaiverrusten lomassa kimaltavat monen väriset lasimosaiikkilasipalaset. Lohikäärmeet irvistelevät temppeliin johtavien portaiden juurella ja pyhättöjen suomukatot laskeutuvat kerroksittain kuin kuusen oksat.
-Chedi Luang -temppelialue on ajan patinoima ja tunnelmallinen – sekä yhä kovassa käytössä; kaikkialla kuljeskelevat oranssikaapuiset munkit.
Mitä muuta?
Shoppailu, markkinoilla hengailu ja niiden tunnelman haistelu. Chiang Main putiikeissa ja puodeissa myydään kaikkea vaatteista taiteeseen, sisustusesineisiin ja antiikkiin. Sen, mitä niistä et löydä, löydät luultavasti joltakin torilta tai markkinoilta.
Jokailtaista huvia on astella Chang Khlan -kadulla levittyvällä Night Bazaarilla. Tarjolla on edullisia vaatteita, koruja, monenlaista pikkutavaraa ja piraattituotteita, ihan kuten millä tahansa thaitorilla, mutta perinteitä täällä on tavallista enemmän: Kiinasta saapuneet kauppakaravaanit pysähtyivät kaupungissa myymässä tuotteitaan jo satoja vuosia sitten.
Tusinatavaran joukosta erottuvat seudulla elelevien vuoristokansojen tekemät ja myymät perinteikkäät, värikkäät tekstiilit ja käsityöt.
Entä se tunnelma? Se syntyy sekoituksesta paikallisia ja matkailijoita, mopoja ja jalankulkijoita, puheensorinaa ja tungosta. Se syntyy myös ruokakojuissa ja katukeittiöissä nakuttavien veitsien rytmikkäistä äänistä ja tuoksuista: pannuissa sihisevien nuudelien, vihannesten, chilin ja osterikastikkeen aromeista.
Muita hyviä markkinoita:
-Wualai -kadulla olevilla lauantaimarkkinoilla (noin klo 16–24) on kaupan vähän mitä tahansa yrttilääkkeistä paperilyhtyihin ja soittimiin.
-Joen lähellä oleva Warorot -tori on auki joka päivä, ja valikoimat ovat ylenpalttiset. Täällä voit katsella, mitä paikalliset ostavat; tarjolla on kaikenlaista elintarvikkeista vaatteisiin, wokkipannuihin ja puuveistoksiin. Hinnat ovat edullisemmat kuin muualla. Markkinapaikan ympäristössä on paljon kojuja ja kauppoja, joissa myydään seudun tekstiilejä ja alkuperäisheimojen käsitöitä.
Mitä plussaa?
Lähikylät ja niiden käsityöläispajat, joissa voit seurata, miten syntyvät keramiikka-, puu- ja hopeaesineet, paperiset päivänvarjot ja käsinmaalattu thaisilkki.
Joka kylällä on oma erikoisalansa. San Kamphaengin jujuna ovat puuvilla- ja silkkitekstiilit. Siellä voit poiketa Thai Silk Villageen, jossa saat pikaperehdytyksen luonnonsilkin valmistukseen. Samalla voit toki shoppailla silkkivaatteita, asusteita ja kodintekstiileitä, tai teettää asukokonaisuuden mittojen mukaan.
Vielä kiehtovampi paikka on aurinkovarjokylä Bo Sang. Varjojen teko on monivaiheista ja hypnoottisen rauhoittavaa seurattavaa. Naisten kädet ahertavat ilman ainuttakaan turhaa liikettä, eikä missään ole koneita mölyämässä. Perinteisesti bambukehikon ympärille liimataan silkkiäispuun kuitumassasta tehtyä paperia. Nykyään materiaalina käytetään myös kestävämpää puuvillaa tai raionia. Mitä värejä! Kirkkaan väriseen varjokankaaseen maalataan lopuksi kukkia, eläimiä ja maisemakuvia.
HISTORIASTA: Chiang Mai toimi 1200–1400-luvuilla Lanna Thai -kuningaskunnan pääkaupunkina, jonka valta ulottui nykyisen Laosin puolelle saakka. Burma hallitsi seutua 1500-luvulla. Komeimmat temppelit tehtiin näiden vuosisatojen aikana.
MITEN? Bangkokista pääsee Chiang Maihin lentäen, junalla tai bussilla. Esimerkiksi Air Asialla (www.airasia.com) on useita edullisia lentoja Bangkokin ja Chiang Main välillä joka päivä.
PS. Upeita temppeleitä ja paljon shoppailtavaa löydät myös Indonesiasta Balin saarelta. Lue lisää tästä linkistä.