Islannin mageimmat nähtävyydet ovat joko hyytävän jäätäviä tai hypertulisia. Lisäksi ne ovat aivan ilmaisia.
Nouse vaikka tulivuoren kraatterille, astu jääluolaan ja katsele geysirin mellastusta.
1. Seuraa showta non-stoppina
Strokkur-geysir pelästyttää, tai ainakin säpsäyttää. Sen purkaus nimittäin yllättää, kerta kerran perään, vaikka tietäisit varsin hyvin mitä tuleman pitää. Kaikki tapahtuu niin ärhäkästi. Ensin vesikuoppa vain aaltoilee. Sen pinta nousee ja laskee. Kuluu puoli minuuttia, ehkä jopa kahdeksan, kunnes montusta kasvaa yhtäkkiä suuri turkoosinvärinen kupla. Et ehdi edes silmiä räpäyttää, kun se repeytyy ja kasvaa monimetriseksi, vettä ja höyryä syökseväksi patsaaksi.
Strokkur on Islannin komein ja energisin geysir. Se purkautuu muutamien minuuttien välein, joskus jopa 20 metrin korkeuteen. Kaikki matkailijat haluavat nähdä sen, ja ehdottomasti se pitääkin nähdä. Mutta jos haluat välttää ruuhkat, yövy viereisessä hotellissa tai leirintäalueella, ja saat ihailla paikkaa vaikka keskellä (valoisaa kesä-) yötä.
MISSÄ: Maan lounaisosassa, noin 100 km Reykjavikista. Sinne tehdään päiväretkiäkin pääkaupungista.
MUUTA: Strokkur sijaitsee geotermisellä alueella, jossa on pienempiäkin geysirejä sekä tulikuumia puroja ja vesikuoppia. Alueella on myös kuuluisa suuri Geysir, maailman kaikkien geysirien äiti, joka on ainakin toistaiseksi uinahtanut miltei kokonaan.
2. Näe jättiläisen vaahtokylpy
Gullfossin vierellä pitää huutaa, vieruskaveri ei muuten kuule. Vesiputouksen jylinä on mahtava, samoin veden voima ja vauhti. Vesimassat syöksyvät korkeita jyrkänteitä alas kahdessa osassa, sakeina vaahtoseinäminä ja muuttuvat lopulta joeksi, joka virtaa kapeaan rotkoon.
Ei ole liioiteltua varustautua pipolla ja hansikkailla, keskikesälläkään, sillä viima voi olla yllättävän viheliäs. Se heittää putouksen päällä kieppuvat vesipisarat suoraan niskaasi – ja ne pisarat ovat kylmiä.
Islannissa on monia muitakin vesiputouksia, mutta tämä on tunnetuin ja ehkä kaikista hienoin.
MISSÄ: Maan lounaisosassa, Strokkur-geysirin lähellä. Reykjavikista tehdyt päiväretket tuovat tännekin.
3. Iske piikit ikijäähän
Tulivuoren tuhkan ja hiekan tahrimaa lunta. Turkoosiin vivahtavia jääseinämiä ja veden kaivamia tunneleita. Sulavan veden lotinaa, joka kuuluu jalkojen alla luikertelevista onkaloista. Ja sitten yllättävä, pahaenteiseltä kuulostava narahdus.
Ei hätää, Sólheimajökull-jäätikkö elää ja muuttuu yhtä mittaa, mutta kaikki on ihan ok, kunhan teet patikkaretken asiantuntevan oppaan kanssa ja kuuntelet ohjeita. Kuten: Astu koko jalalla. Etsi aina helpoin reitti. Älä putoa railoon.
Aluksi kipuat pitkin rosoista jäämäkeä, ja näet tuskin muuta kuin edessä kulkevan selän. Heti rinteen päällä kulku helpottuu ja erikoinen, ikijään hallitsema maisema aukenee. Vau ja vau – siitäkin huolimatta, ettei jäätikkö ole silmiähivelevän kaunis ja valkoinen.
”Tämä on tyypillistä islantilaista maisemaa. 15 % Islannin pinta-alasta on ikijään peittämää”, valistaa opas. Sólheimajökull on kuitenkin islantilaisittain pieni jäätikkö – yksi rusina, jos vertailukohteena on vaikkapa Vatnajökull, maan suurin jäätikkö, tai Mýrdalsjökull, jonka uloke se oikeastaan on. Sinne on kuitenkin helppo päästä. Parkkipaikka on lähellä ja vaelluksia järjestetään ympäri vuoden.
MISSÄ: Maan eteläosassa.
KENELLE: Parin tunnin jäätikköretki on hieno kokemus, eikä vaadi erityistaitoja. Se sopii kenelle tahansa yli 8-vuotiaalle normaalikuntoiselle.
MITEN: Jäätiköille mennään aina oppaan johdolla. Icelandic Mountain Guides tekee erimittaisia patikkaretkiä esimerkiksi Sólheimajökullin ja Skaftafellin jäätiköille. Jäähakut ja kenkiin kiinnitettävät jääpiikit saa lainaksi. Tarvitset tukevat lenkkarit tai vaelluskengät, tuulenpitävää vaatetta, sormikkaat ja ehkä piponkin (myös keskellä kesää).
4. Koe jäälaguunin lumo
Osaatko kuvitella, millaista on lipua veneellä jäälaguunissa – keskellä peilityyntä vedenpintaa, jota koristavat valkoiset, turkoosit ja hiekanväriset jäälohkareet, pienet ja isot, muhkuraiset ja sileät. Osa näyttää jääveistoksilta, joiden pinnalla aurinko leikkii. Jos olet ihan hiljaa – ja kaikki muutkin ovat – kuulet miten maisema narahtelee ja poksahtelee.
Vatnajökull-jäätikön sulamisvesistä syntynyt Jökulsárlón-järvi on pieni mutta syvä. Nousuveden aikaan laguuniin pääsee merivettä ja virran mukana ajelehtivia kaloja. Jos kuulut onnettaren suosikkeihin, saatat nähdä myös kala-aterialle saapuneita hylkeitä. Mutta ilman niitäkin paikassa on taikaa.
5. Jalkaudu kuun pinnalle
Kiveksi jähmettyneitä laavavirtoja silmän kantamattomiin. Synkeänmustia, röpeliäisiä kenttiä, joilla ei kasva mitään. Kuulostaako kauniilta? Ei välttämättä, mutta sitä se on, oudolla omaperäisellä tavalla. Islannin pohjoisosassa sijaitsevalla Kraflan aktiivisella, vulkaanisella alueella voit kävellä kuumaisemassa sinne tänne polkuja pitkin.
Polun vierestä, koloista, pöllähtävät kuumat kaasupilvet, jotka ovat värjänneet ympäryskivet okrankeltaisiksi ja punaruskeiksi. Mutalähteet kuplivat kuin kattilassa poriseva nougat. Voit istahtaa pienen kraatterin vierelle ja kuunnella, kuinka maa sihisee hiljaa.
Isommat kraatterit löydät lähettyviltä, autotien toiselta puolelta – ne näkyvät kauas, ylväimpänä Stóra-Víti, jonka keskuskuoppaan on kerääntynyt vettä. Voit nousta polkuja kraatterien päälle ja kävellä pitkin niiden reunoja. Ympärillä näkyy lumihuippuisia vuoria ja kumpuilevaa karuutta – kauas ja vieläkin kauemmas.
MISSÄ: Mývatnin seudulla Pohjois-Islannissa.
6. Mikä se on joka sihisee ja suhisee?
Tuliperäinen maisema voi näyttää myös tältä: sauhuavalta kivikkotasangolta, joka hehkuu pahanhajuisten sulfaattikaasujen värjäämänä – okran, punaruskean ja oranssin uhkeissa sävyissä. Polut vievät tulikuumien, tarmokkaasti röyhtäilevien mutakuoppien luo ja kummallisille kivikeoille, jotka höyryävät ja sihisevät kuin voimalaitokset. Tällaistako on avaruudessa? Ei, vaan Hveririssä, muutaman kilometrin päässä Kraflasta.
Muista poiketa!
MISSÄ: Mývatnin seudulla Pohjois-Islannissa.
MITEN: Kaikki yllä mainitut nähtävyydet sijaitsevat maata kiertävän, 1340 km pitkän kehätien varrella (tai ihan sen tuntumassa), joten ne on helppo löytää ja saavuttaa. Tie on kapea, mutta asfaltoitu ja ruuhkaton. Islannissa kannattaa vuokrata auto – vaikkapa pieni pakettiautosta tehty matkailuauto, jossa keittiö ja vuode kulkevat mukana; niitä vuokraa esimerkiksi Happy Campers. Kesäaikaan maata voi kiertää bussillakin (saatavilla on erilaisia kiinteähintaisia bussipasseja) tai fillarilla. www.happycampers.is
MUUTA: Luontonähtävyydet ovat ilmaisia. Majoitus on kuitenkin kallista ja hotelleja on rajallisesti. Ainakin keskikesällä yöpaikat kannattaa varata (hyvissä ajoin) etukäteen.
LUE LISÄÄ: www.visiticeland.com, www.iceland.is
Islanti on myös loistokohde bongailla valaita - lue siitä lisää tästä. Ja muutama päivä kannattaa varata symppikselle Reykjavíkille - lue vinkit täältä.
Entäpä missä muualla pääsee yhtä helposti jäätikkökävelylle? Lue tästä linkistä Uuden-Seelannin Fox Glacierista.