Kun haluat tyhjentää ajatuksesi, suuntaa Gotlannin pienelle sisarsaarelle. Siellä odottavat pörröiset lampaat, kauniit rantamiljööt ja hiljaisuus.
Mikä Fårö?
Gotlannin pääsaaren kupeessa oleva pieni naapurisaari, jossa on hidas rytmi – vieläkin hitaampi kuin muualla Gotlannissa. Siellä lumoavat käkkärämännyt, valkoisiksi rapatut maatalot ja tummanharmaat, pörröturkkiset lampaat. Asukkaita on vain reilut 500, mutta sitäkin enemmän kohtaat tyhjää luontomaisemaa, aaltojen kohinaa ja rauhaa.
Talvella et välttämättä näe ristin sielua – mikä sinänsä on kiehtovaa, mutta kaikki paikat ovat kiinni. Fårö on suven saari. Oikein kauniina kesäpäivänä rauha voi olla hetkellisesti mennyttä, ainakin lossisatamassa ja Sudersandin pehmoisella, valkoisella hietikolla. Mutta tuulisena, pilvisenä päivänä rannallaolijat (mikäli heitä on) piiloutuvat dyynien muodostamiin kuoppiin, tai heinikon taakse, tuulelta suojaan – juuri sillä tavalla, ettei ketään näy missään.
Mitä erikoista?
Koko saari, mutta erityisesti lounaisrannikko. Ota suunnaksesi Langhammar, Gamla hamn ja Digerhuvud, kun tahdot nähdä hienoimmat ja kuvauksellisimmat raukit. Ne ovat meren ja tuulen veistämiä kivipaaseja, muinaisten koralliriuttojen jäänteitä, joista koko Gotlannin rannikko on kuuluisa. Siellä ne törröttävät, kivikkorannoilla ja rantamatalikoissa, kirkkaan meren saartamina, jossa levä hulmuaa kuin merenneidon hiukset.
Ellei mielesi ole vielä tarpeeksi tyyni, ryhdy hypistelemään pitkien kivikkorantojen aarteita – pieniä lituskaisia kiviä, joiden pinnalta voi löytyä kauan sitten eläneiden pieneläinten fossiileja. Se jos mikä on kärsivällisyyttä vaativaa ja mielen tyhjentävää puuhaa.
Miten kalastajien puumökit voivat näyttää niin somilta? Niitäkin rannikolta nimittäin löytyy, tiiviinä ryppäänä keskellä avaraa rantamaisemaa. Ne ovat varasto- ja taukotupia, joiden ikkunoita koristavat kynttilät, myrskylyhdyt ja puunkarahkat. Niiden ympärillä tuoksuu tervalle. Ja Itämerelle.
Poikkea vielä tänne:
Fårö on myös omituinen paikka. Ellet usko, piipahda Kutens Bensiin. Joskus kauan sitten, kun kesä-creperie avattiin pellon pieleen, sitä kirottiin: ”Mokoma maiseman pilaaja”. Ja sitähän se tavallaan onkin: huomiota herättävä romupiha, jossa on puhki ruostuneita jääkaappeja, autonraatoja ja -osia, bensapumppuja... Sisällä kahvilassa on rikkinäinen jukebox ja seiniä koristavat autojen rekisterilaatat. Inspiraatiota on haettu takavuosien Amerikasta.
Toisaalta, nykyään kukaan asioista perillä oleva ei todellakaan miellä paikkaa rumaksi. Se on legenda jo eläessään. Niin paikalliset ainakin väittävät ja pakkohan heitä on uskoa.
Rockhenkinen lettupaikka on nimittäin myös klubi, jossa bändit käyvät soittelemassa, toisinaan isommatkin tekijät. Mutta muutoin se on rennon huoleton, lapsiperheitä ja kaikkia muita letunhimoisia houkutteleva miljöö, jossa pikkuihmiset saavat juoksennella pihamaalla ja muutkin ottaa ihan rennosti. Entäpä ne räiskäleet? Niitä saa sekä suolaisilla täytteillä että hillon ja kermavaahdon kera.
Broskogs 1156
Mitä plussaa:
Fårö on leffojen kulissa. Saaren ylivoimaisesti tunnetuin asukas on ollut Ingmar Bergman. Hän työskenteli ja eli Fåröllä 40 vuoden ajan, ja filmasi saarelle monia elokuvia. Voit käydä tutustumassa hänen elämäntyöhönsä kirkon liepeillä olevassa Bergmancenterissä.
Onpa vielä toinenkin plussa:
Fårö on loistopaikka eväsretkeillä. Ensin kannattaa poiketa Sylvis Döttrar Hembageri -leipomokahvilaan. Sieltä saat saaren parhaat pullat, piiraat ja muut leivonnaiset. Niin ja leivät; tummat limput ja kokojyväleivät, joissa on pähkinöitä, vadelmia, chiliä ja siemeniä.
Suuntaa saaliin kanssa jollekin yllä mainituista rannoista, tai sitten majakalle, Fårön kauimmaiseen päähän. Harmi kyllä, aivan majakan juurelle ei pääse, mutta jo sen siluetti tuo ympäristöön omanlaistaan tunnelmaa. Lisää fiilistä tuo valkoisia rantakiviä möyhentävä aallokko. Istu alas ja nauti.
Fårö Sudergarda 1562
Huom! Kaikki ym. paikat ovat auki vain kesäisin, varmimmin kesä-elokuussa.
MISSÄ: Ruotsissa, Gotlannin pääsaaren koillispuolella.
MITEN: Visbystä on 60 km matkaa Fårösundiin, josta lähtee lossi kapean salmen poikki Fårön saarelle. Matka kestää vajaat 10 minuuttia. Lossi on ilmainen ja niitä kulkee noin puolen tunnin välein, ruuhka-aikoina useamminkin. Keskikesällä jonot voivat olla pitkiä, jopa parin tunnin mittaisia.
Gotlantiin on kesällä suoria lentoja Helsingistä, muulloin on koukattava Tukholman kautta. Tukholmasta voi jatkaa matkaa myös bussilla Nynäshamniin ja sieltä autolautalla Gotlantiin. Lauttoja kulkee myös Oskarshamnista ja kesäisin Västervikistä. www.destinationgotland.se
LUE LISÄÄ: www.gotland.info
Gotlannin pääkaupunki Visbykin on aika namu; katso vaikka täältä.