Suloisia kujia ja valkeita dyynejä. Designia, taidetta ja linna meren rannalla. Jos kuulostaa kivalta, lähde Tanskaan, pohjois-Själlantiin.
Ikkunalautojen aarteita
Söpö kuin satukirjan kylä. Sellainen on Helsingörin keskusta. Mukulakivikujia reunustavat kaikenväriset pikkutalot, eikä koskaan ole kahta samansävyistä rinnakkain. Ikkunalaudoille on nostettu lasipullot, posliinikissat, kukat ja kynttilät. Seinänvierustoja somistavat ruusupensaat ja kesäkukat.
Vanhimmat kodit ovat 1600-luvulta ja joka suuntaan vinksallaan, mutta silti hyvin pidettyjä; alue on suojeltua, eikä julkisivuja saa mennä muuttelemaan. Joka vuosi kaupunki palkitsee yhden poikkeuksellisen hyväkuntoisen talovanhuksen.
Pääkadulla ja paikoin sivukujillakin on kivoja putiikkeja ja kahviloita. Siispä lorvaile. Poikkeile teepuotiin, sisustuskauppaan ja antiikkipuotiin. Kurkistele sisäpihoille, joista voi löytyä ravintola tai taidegalleria.
Kuninkaiden ja haamujen linna
Söpöyden vastapainoksi on mahtava Kronborgin linna, sataman kupeessa Helsingörin edustalla. Muurien sisälle on upotettu puoli vuosituhatta historiaa. Tykeillä peloteltiin laivoja, jotka koettivat luistaa tullimaksuista purjehtiessaan ohi kapeasta Juutinrauman salmesta. Shakespeare sijoitti linnaan Hamletinsa ja näytelmää esitetään yhä linnanpihalla kesäaikaan.
Renenssassirakennelma on hieno monella tavalla. Kuninkaaallisiin huoneisiin ja saleihin tuovat eloa vanhat huonekalut ja esineet. Korea kappelikin löytyy. Synkeät maanalaiset käytävät vievät tiloihin, joissa joskus oleilivat vangit ja vihollisilta piilottelevat sotilaat hevosineen.
Muista myös linnanpihan ateljeemyymälät. Niissä on paikallisten taiteilijoiden, artesaanien ja muotoilijoiden koruja, keramiikkaa, vaatteita ja muuta mukavaa.
Autioita hiekkarantoja
Kun ajelet Helsingöristä puolisen tuntia Själlannin saaren pohjoisrannikolle Hornbækiin, löytyvät dyynit. Niiden juurelta alkaa pitkä valkea hiekkaranta, joka saattaa hyvinkin olla typötyhjä, lokkeja lukuun ottamatta. Merivesi on aina vilpoisaa, mutta matala ranta on luotu kahlailuun.
Paikan kruunaavat viltti ja eväät. Ellei niitä ole, suunnista nälän tullen omakotitalojen ja kesähuviloiden toiselle puolelle, pienvenesatamaan. Siellä on kalakauppa-kioski Fiskehuset Hornbæk, josta saa kalafileitä ja ranskanperunoita, kalapullia ja äyriäissalaatteja. Annokset napostellaan kertakäyttöastioista muovituoleilla, merituulen pöyhiessä hiuksia.
Taidetta meren rannalla
Jos ajat Helsingöristä vartin etelään, pääset Louisianaan. Se on modernin taiteen pyhättö ja Tanskan suosituimpia museoita. Kauniilla rantatörmällä on veistospuisto ja näyttelytiloja, jotka venyvät moneen rakennukseen ja siipeen. Esillä on tanskalaisten ja ulkomaalaisten taiteilijoiden maalauksia, valokuvia, veistoksia, litografiatöitä ja installaatioita. Kahvila-ravintolan terassilta voit tuijotella merinäköaloja. Sokerina pohjalla on hieno design-kauppa.
Lapset mukaan!
Tanskassa on oivallettu, että lapsetkin haluavat museoon. Kronborgin linnassa on leikkihuone legoineen ja
Louisianassa useita tiloja, joissa pikkuväki voi purkaa luovuuttaan leikkeihin, askarteluun ja taiteiluun. Taidemuseon kupeessa on myös pieni hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan. Molempia paikkoja ympäröivät isot nurmialueet, joissa voi kirmailla ja syödä eväitä.
MITEN: Helsingöriin pääsee autolautalla Ruotsin Helsinborgista, tai junalla Kööpenhaminasta. Junalla voi matkata myös Louisianan taidemuseoon; Humlebækin asemalta on kävelyä kilometrin verran.
LUE LISÄÄ: