Baleaarien pienin saari on tehty turkoosista rannoista ja salaisista poukamista, hippitoreista ja huolettomasta elämästä.
Mikä ihmeen Formentera?
Se on Baleaarien pienin, syrjäisin ja luonnonläheisin saari. Se on mielettömän ihana. Voit mennä skootterilla tai polkupyörällä joka paikkaan – lukuun ottamatta rantapolkuja, joissa kuljetaan kävellen. Pitkiä valkohiekkaisia rantoja on joka suunnalla, ja vesi on huikean kirkasta. Monet rannat ovat suojeltuja, eikä dyyneillä saa kävellä missä huvittaa.
Pääset Formenteralle puolessa tunnissa lautalla Ibizalta. Monet kävijät piipahtavat päiväseltään, mutta tee sinä toisin: ole pidempään. Vietä saarella päiviä, sillä siihen se on luotu: hidasteluun ja hengailuun, lorvailuun ja chillailuun.
Mitä erikoista?
1) Tunnelma; 1960- ja 1970-luvuilla Formentera oli lähes asuttamaton erakkosaari – satunnaisten hippien sekä eristyksestä inspiraatioita haeskelevien taiteilijoiden ja artesaanien pakopaikka. Nyt se on reilun 10 000 asukkaan koti ja raukea, rennontyylikäs kesälomakohde, jonka ovat keksineet etenkin italialaiset ja saksalaiset. Kaikki on mukavan pienimuotoista, myös Es Pujolsissa, saaren ainoassa varsinaisessa lomakylässä.
Formenteralle kulkeutuu etenkin kolmi- ja nelikymppisiä lomailijoita, pariskuntia ja lapsiperheitä, jotka rakastavat elämällä nautiskelua: hyvää ruokaa, juomaa ja luonnonrantojen rauhaa.
2) Rannat; vaikka saari on pieni, rantoja on toistakymmentä. Eteläpuolella on suurelta osin täysin koskematon, viisi kilometriä pitkä Platja de Migjorn.Tunnetuimmat ja suosituimmat hietikot levittyvät kuitenkin luonnonpuistoksi julistetun, pitkänhuiskean Trucadorin nimen molemmilla sivuilla – kävele vähän pidemmälle mitä viitsisit, ja kohtaat täysin tyhjää tilaa, keskikesälläkin.
Formenteralla on myös salaisempia sopukoita, kuten poikkeuksellisen kirkasvetinen Es Calón kallioranta, snorklaajien suosikki. Tai Caló des Mort, joka on vähän vaikea löytää. Kalliorinteiden suojaamaan pieneen poukamaan vievät männikön suojissa kiemurtelevat hiekkapolut. Sen laidalla nököttävät ränsistyneet venevajat. Hiekalla saattaa hyvinkin lekotella aurinkoa ottavia pariskuntia, osa saarelle tyypillisesti ilman rihman kiertämää.
Mitä muuta?
Tee retki – pyörällä, skootterilla tai vaikka bussilla – saaren korkeimman nyppylän kautta La Molan majakalle. Sisälle ei pääse, mutta maisemat ovat hienot. Majakan takana on pystysuora jyrkänne, joka päättyy parisataa metriä alempana valkoisiin kuohuihin. Paikallisten mielestä La Mola on maailmanlopun majakka, sillä horisontissa näkyy vain ikuisuuteen jatkuva Välimeri.
Mitä plussaa:
Poikkea Sant Francesciin. Minikokoinen pääkaupunki on aamupäivien kohtauspaikka kahviloineen, katukojuineen ja pikkuliikkeineen. Illalla keräännytään Sant Ferranin artesaanimarkkinoille ja muutamaan baariin.
Mene myös Pilar de la Molan kylään keskiviikko- tai sunnuntaimarkkinoille. Kaupan on käsin tehtyjä tuotteita, joita myyvät saarella joka vuosi kesäänsä viettävät nuoret artesaanit ja 1960-luvulla saarelle muuttaneet hippiveteraanit. Usein myös joku musisoi.
Pisteenä i:n päälle:
Parhaita ja ylivoimaisesti suositumpia hengailupaikkoja ovat rantojen ulkoilmabaarit eli chiringuitot. Niissä syödään, juodaan ja seurustellaan aamusta yöhön. Iltaisin DJ:t soittelevat ambient- ja chill out -musiikkia, joiden volyymi pysyy maltillisena. Se ei peittoa keskusteluja eikä aaltojen kohinaa.
MISSÄ? Formentera sijaitsee Espanjassa, Baleaarien saaristossa Välimerellä, kuutisen kilometriä Ibizasta etelään.
MITEN? Saarelle pääsee Ibizan pääkaupungista, Eivissasta, lähtevillä lautoilla. Matka kestää puolisen tuntia ja kesällä veneitä kulkee noin puolen tunnin välein. Saarten välillä liikennöivät esimerkiksi Balearia (www.balearia.com), Mediterranea Pitiusa (www.medpitiusa.net) ja Trasmapi (www.trasmapi.com). Lippuja myydään satamassa.
Vertailua Baleaarien saarten ominaispiirteistä löydät täältä.
Rakastatko rakentamattomia luonnonrantoja? Vielä Formenteraakin hienompia biitsejä löydät liki naapurista, Menorcalta – eli täältä.